In Romania, exista multe traditii care se realizeaza la nunti. Acestea difera in functie de zona tarii, dar “furatul miresei” este o traditie care se practica la aproape orice nunta. Este un obicei care aduce un plus de amuzament, atat pentru invitati, cat si pentru miri. De aceea, chiar si cuplurile care nu au o nunta traditionala aleg sa il practice.
Ce presupune “furatul miresei” in prezent?
Mireasa este furata, de regula, la miezul noptii de catre prietenii ei si ai viitorului sot. Cei care aleg sa fie “hoti” trebuie sa fie discreti si sa “sustraga” mireasa de la nunta, fara sa fie vazuti sau prinsi. Este recomandat ca acestia sa nu duca mireasa foarte departe, pentru a o putea aduce inapoi intr-un timp relativ scurt.
Nunta nu mai are aceeasi atmosfera vibranta, atunci cand mireasa nu este prezenta, motiv pentru care este indicat ca ea sa nu petreaca mult timp in afara nuntii. Dupa ce fura mireasa, hotii il suna pe mire sa ceara o rascumparare, care consta, de regula, in sticle de alcool. Dupa ce negocierea ia sfarsit, hotii o aduc inapoi pe mireasa, moment marcat prin dans si bucurie.
De unde a pornit acest obicei?
“Furatul miresei” este o traditie cu origini din Antichitate, atunci cand multe nunti aveau loc fara ca mireasa sa isi dea acordul. Exista chiar si o legenda in acest sens. Se spune ca dupa ce Imperiul Roman a fost creat, s-a organizat o petrecere mare, la care au fost invitate si persoane din tribul Sabinelor. Acest trib era cunoscut pentru frumusetea femeilor care faceau parte din el.
Conform legendei, la sfarsitul petrecerii, romanii au furat femeile din acest trib. Sabinii au mers sa le recupereze, insa acestea nu au mai vrut sa plece, deoarece se indragostisera deja de barbatii romani.
Idei de pus in practica in timpul rascumpararii miresei
Asa cum am mentionat mai sus, de regula, hotii cer sticle de alcool in schimbul miresei, insa, pentru a condimenta acest moment al evenimentului, pot avea si alte cerinte. Iata ce ii pot cere mirelui:
- Sa-i faca miresei o declaratie de dragoste siropoasa la microfon, in fata tuturor invitatilor.
- Sa danseze pe o melodie haioasa.
- Sa raspunda la diverse intrebari, pentru a vedea cat de bine o cunoaste pe aleasa inimii sale.
- Sa recunoasca o anumita parte a corpului miresei, in timp ce mai multe invitate sunt aliniate si in timp ce el este legat bine la ochi.
- Sa le ofere lucruri care sunt mai greu de obtinut.
Acestea sunt doar cateva idei pe care le pot pune hotii de mirese in practica. Acestia isi pot pune creativitatea la contributie pentru a concepe porunci care ii vor amuza pe invitati, dar care sa nu depaseasca limita bunului-simt.
Daca urmeaza sa devii mireasa si vrei sa respecti traditia “furatului miresei”, poti complota cu hotii pentru a-l pune pe mire in incurcatura sau pentru a afla raspunsul la anumite intrebari. Iar daca ai nevoie de o rochie de mireasa, stii ca te poti baza pe atelierul nostru. Noi putem realiza rochia perfecta pentru tine, care sa te faca sa te simti ca o adevarata printesa!